De geschiedenis en het heden van de dienstplicht

De geschiedenis en het heden van de dienstplicht

Een flink aantal jaar geleden is de dienstplicht in Nederland afgeschaft en dat maakte een einde aan bijzonder tijdperk in de geschiedenis. De dienstplicht in Nederland was berucht en beroemd. Jonge jongens die het of vreselijk vonden om voor een jaar in dienst te gaan of die het juist geweldig vonden en daarna beroepsmilitair werden. Een ding was zeker, dienstplicht was een onvergetelijke tijd en een bijzondere periode voor elke jonge man. Hier lees je meer over de geschiedenis van de dienstplicht en de dienstplicht heden ten dage.

De geschiedenis van de dienstplicht

De geschiedenis van de dienstplicht gaat een flinke sprong terug in de tijd. In het jaar 1810 werd de dienstplicht in Nederland ingevoerd. Iedere man van 20 jaar of ouder had de verplichting om zich te registreren en door middel van een loting werd bepaald of je op moest komen, alleen moest je toen dienst nemen in het Franse leger.

Na 1898 veranderde dit in de persoonlijke dienstplicht en werd iedere man van 18 jaar of ouder opgeroepen. Je was dus verplicht om in dienst te gaan tenzij je een studie volgde of dat je medisch of psychisch niet geschikt was. Het was niet gemakkelijk om onder de dienstplicht uit te komen.

De afschaffing van de dienstplicht

Door de jaren heen kwam er veel weerstand tegen dienstplicht. Het leger kreeg er ook niet zo’n beste reputatie door. Een hele boel jonge jongens zaten niet te wachten op een verplicht jaar in het leger. Zeker niet wanneer men andere plannen had met bijvoorbeeld studeren. Het gebrek aan motivatie gaf een imago deuk aan het gezicht van Defensie.

Op 1 januari 1997 is de dienstplicht in Nederland afgeschaft. Of beter gezegd, in de ijskast gezet. Want tot de dag van vandaag krijgen alle jongeren van 18 jaar en ouder een brief dat ze opgeroepen kunnen worden voor de dienstplicht. Dit zou alleen maar daadwerkelijk toegepast kunnen worden als de overheid besluit om de dienstplicht weer te activeren.

De focus van Defensie ligt dus op het beroepsleger. En dat is ook begrijpelijk want Defensie is een belangrijke taak en daarom is het belangrijk om personeel in dienst te hebben die met hun hart en ziel zich toewijden aan hun taak als militair. Inzetten op een goed beroepsleger is dus van cruciaal belang.

meer te weten komen

Grenadiers en jagers

infanterie

Koninklijke Landmacht